EVO KOLIKO JE OPASAN PRELOM KOJI SE DESIO ĐOKOVIĆU: Oporavak je TEŽAK I ZAHTEVAN, može trajati i MESECIMA
Srđan Đoković, Foto: Uroš Arsić

pažnja

EVO KOLIKO JE OPASAN PRELOM KOJI SE DESIO ĐOKOVIĆU: Oporavak je TEŽAK I ZAHTEVAN, može trajati i MESECIMA

Prelom nadlaktice medicinski se naziva prelom humerusa, a podrazumeva lomljenje kosti nadlaktice

Objavljeno:

Juče je odjeknula vest da će Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, morati na operaciju, kako je preneo "Blic". Razlog tome je prelom koji je doživeo u nedelju!

Evo koliko je opasan prelom nadlaktice i koji su simptomi.

Prelom nadlaktice medicinski se naziva prelom humerusa, a podrazumeva lomljenje kosti nadlaktice. Prelomi humerusa su obično uzrokovani traumama kao što su saobraćajne nesreće ili padovi. Ako slomite humerus, možda će vam trebati operacija. Neki ljudi se mogu oporaviti i bez operacije i potrebna im je samo udlaga, gips ili remen. Sa ili bez intervencije, primena metoda savremene fizioterapije je indikovana kako biste povratili svoju sposobnost da pomerate ruku i njenu prvobitnu funkcionalnost.

Vrste preloma nadlaktice

Vaš lekar će prelomu dodeliti tip ili klasifikaciju u zavisnosti od toga kako je humerus slomljen. Neki prelomi su klasifikovani prema obliku ili uzorku linije loma

Srđan Đoković, Dijana Đoković
foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suprakondilarni prelom humerusa

Ako slomite humerus tačno iznad lakta, možda ćete imati ono što se naziva suprakondilarni prelom. Ovo je vrsta preloma lakta koja skoro uvek pogađa decu. Suprakondilarni prelomi humerusa obično nastaju tako što se dete dočeka pri padu sa ispruženom rukom ispred sebe. Lekar će dijagnostikovati i lečiti suprakondilarni prelom kao i bilo koji drugi prelom.

Otvoreni vs. zatvoreni prelomi

Prelom se može klasifikovati i kao otvoren ili zatvoren. Ako imate otvoreni prelom, vaša kost probija kožu. Otvorenim prelomima obično treba duže da zarastu i imaju povećan rizik od infekcija i drugih komplikacija. Zatvoreni prelomi su i sami ozbiljni, ali kost prilikom preloma neće probiti kožu.

Pomereni prelomi humerusa

Pomereni prelom znači da su se delovi kosti toliko pomerili da se oko preloma stvorio razmak kada se kost slomila. Prelomi koji nisu pomereni su i dalje slomljene kosti, ali delovi nisu pomereni dovoljno daleko da bi bili van poravnanja. Velika je verovatnoća da će u slučaju pomerene frakture biti potrebna operacija za saniranje povrede.

Simptomi preloma nadlaktice

Prelom humerusa sa sobom nosi više simptoma po kojima se procenjuje da li je došlo do preloma i koliko je povreda teška. Obično se javlja bol, otok i nežna koža oko zgloba, usled otoka. Osoba ne može da pokreće ruku na isti način kao pre, a oko povrede se mogu javiti modrice ili promena boje. Ako slomite humerus, postoji šansa da je i drugo tkivo oko kosti oštećeno. Ovo uključuje i povredu mišića, nerava (radijalnog i ulnarnog), poremećeno snabdevanje krvlju (jer mogu biti oštećene i vena, i arterija).

Prelomi humerusa – kao i svi prelomi kostiju – mogu se desiti svakome. Ne postoji način da se predvidi kada ili kako će neko da se povredi, tako da ovu vrstu povrede svako može da doživi. Ipak, statistički gledano, prelomi humerusa su zapravo veoma retki. Oni su manje od 10% svih slomljenih kostiju. Mnogo je češća pojava preloma lakta.

Fizioterapija kod preloma nadlaktice

Pokazalo se da je najbolji način oporavka od preloma primena kombinovenih metoda – fizikalne i kinezi terapije, odnosno, lečenje uz pokret i vežbe.

Lekovito blato

Jedna od prvih stvari koje primenjujemo na pacijentima nakon povreda i preloma je blato. Prisustvo minerala u njemu blagotvorno deluje na tkivo, koje se oporavlja i vrlo brzo regeneriše. Pored toga, blato je blago zagrejano, što prija pacijentu, jer oslobađa bola i smanjuje otok. Naročito blagotvorno će delovati na kožu koja je nakon preloma, nošenja gipsa i ožiljaka od operacije često zadebljana.

Lakat
foto: Printscreen/Youtube/PoliklinikaRibnjakZagreb

Magnet

Magnetna terapija je neizbežna procedura u lečenju nakon preloma, kao i kod povreda kosti i/ili mekog tkiva. Pacijenti je dobro tolerišu, praktično nema loših efekata i nema ni mnogo kontraindikacija. Posebno je udobna, jer se može primenjivati i kroz odeću, zbog čega je pacijentu često prijatnije tokom procedure.

Moć magneta prodire do same ćelije, a smanjujući otok i upalu, ubrzava regeneraciju tkiva i brže zarastanje rana. Zahvaljujući uticaju na ćeliju, magnetoterapija povećava propustljivost i time se ubrzava ćelijski metabolizam. Sve ovo doprinosi bržoj razmeni hranljivih materija između ćelija i izbacivanje viška tečnosti i otpada. Magnet ubrzava krvotok, zbog čega se njegovi efekti šire na sve sisteme u telu, a ujedno i blago zagreva obolelo područje.

Interferentna struja

Primena struja u fizikalnoj terapiji ima dugu tradiciju, a IFS (interferentna struja) svakako je jedna od najboljih kada je u pitanju lečenje nakon povreda. Za razliku od drugih modela (poput galvanske struje) IFS ima talase koji se javljaju u određenim intervalima. Na taj način struja podstiče rad mišića, a ujedno mu dozvoljava i da se odmara između stimulacije struje.

Kada govorimo o prelomu humerusa, ovaj aparat ima više vrsta talasa, koje terapeut bira prema stanju pacijenta, osetljivosti i stepenu povrede, odnosno, oporavka. Struja ujedno i podstiče širenje krvnih sudova i blago zagrevanje, što smanjuje otok i pomaže smanjenju bola. Terapeut postavlja jastučiće oko obolelog zgloba ili preloma. Veoma je važno da se jastučići postave na pravo mesto, zbog čega je važno da terapeut bude upoznat sa mestom i jačinom povrede.

Laser

Kao i kod prethodnih procedura, cilj je smanjiti otok, podsticati krvotok, i smanjiti bol. Sam laser je bezbolan i na mestu primene nema nikakvih promena. Pacijent se udobno smešta u stolicu, a fizioterapeut određuje mesto primene i dužinu trajanja lečenja preloma nadlaktice.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Sucevic/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.